Czy wiejski stół na weselu nadal jest modny?

Wiejski stół na weselu to ciekawy dodatek, jednak czy nadal jest tak popularny wśród młodych par? Czy wiele osób decyduje się na taką atrakcję i dlaczego? O czym należy pamiętać umieszczając wiejski stół na weselu? Poniżej znajdziecie odpowiedzi.

Przygotowanie wesele wiąże się z wieloma obowiązkami oraz wyborami. Jedną z decyzji jest przygotowanie menu. Do tego, oprócz konkretnych potraw, możemy zdecydować się na różnego rodzaju dodatki. Jedną z takich atrakcji może być wiejski stół, na którym znajdzie się wiele smacznych wyrobów. Jeszcze niedawno cieszył się ogromną popularnością na weselach, a jak jest dzisiaj? Dzisiaj także wiele młodych par decyduje się na takie urozmaicenie menu. Wiejski stół zawsze znajdzie swoich wielbicieli wśród weselnych gości.

Wiele sal weselnych oferuje specjalne, gotowe miejsce na przygotowanie wiejskiego stołu, co znacznie może ułatwić zorganizowanie. Jednak przed podjęciem decyzji warto zadać sobie kilka podstawowych pytań związanych z tym tematem. Czy wiejski stół będzie stanowił ważny element menu, czy tylko znajdzie się na nim kilka dodatkowych produktów ”do posmakowania”. Zwróćmy również uwagę na to, w jakim stylu urządzamy dane przyjęcie i czy stół z tradycyjnymi wyrobami będzie pasował do pozostałych elementów.

Co może znaleźć się na wiejskim stole?

Pary młode, które decydują się na wiejski stół na weselu powinny dobrze zapoznać się z zasadami jego przygotowywania. Aby goście czuli się zachęceni i stół rzeczywiście okazał się opłacalny należy zadbać o jakość wybieranych produktów. Muszą być nie tylko świeże, ale także przygotowane według tradycyjnych przepisów oraz receptur. Poszczególne wyroby możemy zamawiać od lokalnych wytwórców. Mamy wtedy większą pewność, że zamówione wędliny, mięsa czy sery nie będą posiadały żadnych konserwantów czy zbędnych dodatków.

Na wiejskim stole nie może zabraknąć różnych rodzajów wędlin – wędzonych oraz pieczonych, a także mięs. Niezbędnym elementem są również pasztety, kiełbasy czy bigos. Idealnie sprawdzą się także: tatar, śledzie oraz nóżki w galarecie. Dodatkowo mogą pojawić się pierogi. Pamiętajmy również o tłustych, wiejskich serach, a szczególnie o twarożku. Do tego chleb na zakwasie oraz smalec ze skwarkami.

Oprócz tego warto pomyśleć o tradycyjnym alkoholu. Ciekawie może prezentować się bimber umieszczony w drewnianej beczułce z kranikiem. Podobnie różnego rodzaju nalewki w karafkach.

Jak uatrakcyjnić wiejski stół?

Wiele par rezygnuje z wiejskiego stołu, ponieważ stał się on już zbyt mało oryginalny. Pamiętajmy jednak, że nie zawsze musi przybierać on taką samą formę. Możemy sami zaprojektować to, w jaki sposób zostaną ułożone poszczególne produkty i co się wśród nich znajdzie. Warto pomyśleć o dodatkach w postaci słodyczy oraz ciast. Wiejski stół możemy powiększyć, aby zmieścić na nim także słodkie przekąski. Różnego rodzaju babeczki, ciastka, cukierki czy desery na pewno sprawią, że goście zwrócą uwagę na tak przygotowany stół.